Ramp voor de Waddeneilanden, en dit is pas het begin

,,Dit mag je een ramp noemen’’, zegt burgemeester Bert Wassink van Terschelling over de troep waaronder het Noordzeestrand van het eiland is bedolven.

Over meer dan 10 kilometer is het brede strand veranderd in een afvalberg. ,,Veelal troep waar we nog heel lang last van hebben’’, zegt Wassink. ,,In die zin kun je stellen dat het eiland naar de verdommenis is door een reder die wellicht een onderschat risico neemt door onder deze weersomstandigheden zo volgepakt de zee op te gaan. En wij kunnen het opruimen. Wat voor schade een enkele open container al niet kan aanrichten.’’

de MSC Zoe

Het containerschip MSC Zoe, dat vaart onder Panamese vlag en onderweg was van het Portugese Sines naar Bremerhaven in Duitsland, verloor in de nacht van dinsdag op woensdag boven het Duitse Waddeneiland Borkum 270 containers, waarvan 25 geladen met gevaarlijke stoffen. Pas als het schip, dat door de storm van koers is veranderd en een flinke omweg heeft gemaakt, in Bremerhaven aanmeert, kan worden vastgesteld hoeveel van de 25 gevaarlijke containers er in zee dobberen.

Van de 270 containers spoelden er voor zonsopkomst drie op het strand van Vlieland en vijf op Terschelling aan. Dat betekent dat veruit het grootste gedeelte nog ronddobbert en nog meer troep met zich kan meebrengen. Terschelling kreeg onder meer autobanden, televisies en speelgoed, Vlieland ontving ongevraagd dekens en lattenbodems.

 – ‘En je ziet het nooit meer terug’
,,En dan krijg je er nog verpakkingsplastic en piepschuim bij’’, zegt Wassink. Zulk materiaal laat zich makkelijk verspreiden en verplaatsen door wind, eb en vloed. ,,Het piepschuim verkruimelt en gaat tussen zand zitten, waait de natuur in en je ziet het nooit meer terug.’’

Daarom gingen ze op de eilanden zo snel als mogelijk met zo veel mogelijk mensen het strand op, zag burgemeester Tineke Schokker op Vlieland. De luchtmacht, die op het eiland oefent, stelde materiaal beschikbaar. Volgens protocollen en afspraken horen de eilanden te wachten op de reder, die als eigenaar van de spullen officieel opdracht moet geven aan een berger om de stranden op te ruimen.

Het bedrijf MSC Mediterranean Shipping Company zal schepen met sonar inzetten om de verloren containers op te sporen.

Lees het gehele artikel op de bron: LC plus

 

EOC
BBZ