Zeilende veerdienst Rotterdam – Londen

Met wat geluk lukt het Karel de Boer om in 2020 een zeilveerdienst op te zetten tussen Rotterdam en Londen. Volgend jaar zijn er pioniersvaarten om te testen hoe dit passagiers bevalt.

Een veerdienst met een uit het begin van de vorige eeuw stammend zeilschip dat vertrekt vanuit de historische Veerhaven. ,,Hoe toepasselijk.” Karel de Boer (40), initiatiefnemer van de Fair Ferry, is in zijn nopjes. In mei en september heeft hij twee zogenoemde pioniersvaarten gepland om te kijken hoe zijn passagiers het vinden om in vijf dagen van Rotterdam op en neer te zeilen naar Londen.

Dat doet hij met de door hem gehuurde Twister, een tweemaster van 35 meter. Met het verbouwde vissersschip uit 1902 kunnen achttien passagiers mee. Een vijfkoppige bemanning, inclusief kok, zorgt voor een behouden vaart. Met de ervaringen van de proefvaarten op zak is het de bedoeling om in 2020, van medio april tot begin september, wekelijks één retour te maken.

 – Stressvrije aankomst
Natuurlijk, er zijn ook ‘gewone’ ferries te pakken vanuit bijvoorbeeld Hoek van Holland, maar die zetten je niet af middenin Londen. Bovendien hou je aan een reis per zeilboot volgens De Boer een goed gevoel en een leuk verhaal over. ,,Veel mensen komen gestresst op hun vakantieadres aan. Op het water acclimatiseer je voor je vakantie”, noemt hij als ander pluspunt.

 – Duizenden grijstinten
Een enkeltje naar Londen duurt als alles meezit 18 uur. ,,Zitten het weer en de wind tegen, dan kan het 45 uur duren. Dat moet men beseffen.” Maar De Boer stelt dat de reis minstens zo boeiend is als de swingende Britse hoofdstad. ,,De Noordzee is werkelijk prachtig. Grote containerschepen, maar ook leegte en een lager tempo. Eenmaal echt op zee zie je duizenden grijstinten. Of de zon die door de wolken komt: schitterend.‘’

Elke overtocht behelst een nacht op zee. Veel passagiers zullen dan hun bedje opzoeken, maar eigenlijk is dat bijna zonde. ,,Er is weinig lichtvervuiling, dus sterren zie je beter. Er opent zich een andere, magische wereld voor je.”

Zonder veel publiciteit voor zijn zeilveerdienst zijn er al veel aanmeldingen voor de pioniersvaarten, door De Boer ook wel mini-cruises genoemd op zijn site fairferry.com. De testtochten gebruikt hij om helemaal helder te krijgen wat mensen verwachten van zo’n trip. Indien nodig kan er dan nog van alles worden aangepast voor als het initiatief in 2020 moet staan als een huis.

Lees het gehele artikel op de bron: AD

Of kijk hier voor de site van fairferry

 

EOC
BBZ