Stichting Wilde Vaart levert leerwerktraject naar vaste baan

Het borrelde al een tijdje. Het plan om jongeren vanaf 18 jaar met grote afstand tot de arbeidsmarkt een leerwerktraject te bieden dat hen op weg helpt naar een zelfstandig leven. Veel van hen hebben een stoornis binnen het autismespectrum of kampen met verslavingsgedrag.

Dat de scheepvaart geschikt is als middel tot verandering, is een helder uitgangspunt. Op een schip is discipline een eis. Net als het accepteren van gezag: “Anders gaat het schip alle kanten op. Behalve de goede.” Varen vergt samenwerking, samenwerking vergt afspraken.

Vooral Rick de Hollander weet dat maar al te goed. Twintig jaar ervaring als charterschipper maakt hem expert. Hij zag jongeren tijdens een zeilweek veranderen: “Sommigen kwamen aan boord met de insteek dat varen niet cool is. Maar na enkele dagen zag je wat gebeuren.” Dan vond de meerderheid het wél stoer en schikten tegendraadse passagiers zich naar de groep. Werd er naar elkaar geluisterd. En samengewerkt.

Het idee achter Stichting De Wilde Vaart is uniek te noemen. Omdat het geen dagbesteding betreft, maar een leerwerktraject dat moet leiden tot een betaalde baan.

Lees het gehele artikel van Corine Nijenhuis op de bron: EOC Info

Of op haar eigen website als pdf

Voor meer info over de Wilde Vaart kijk je hier

Foto: Hil Rabenberg, Rick den Hollander en Dirk de Mooy van de Stichting De Wilde Vaart

 

BBZ
EOC