ZZP’er Tjalling van der Zee is te ongedurig voor regelmaat

Tjalling van der Zee is eigenaar van Van der Zee Maritime Services. Hij is geboren uit Nederlandse ouders in Zuid-Afrika, was beroepsmilitair, charterschipper en baggeraar en kwam daarna als ZZP’er in de zeesleepvaart terecht. ‘Eenzaam op zee tijdens de kerstdagen? Welnee. Ik ben atheïst en geen bankzitter bovendien. Twee dagen met de familie, pfff.’

Ik ben daar heel makkelijk in. Negen van de tien zeelieden zit dan thuis, dus voor mij valt er altijd wat te varen. De dagen van Oud en Nieuw, ja, dán ben ik graag thuis. Veel gezelliger. Niet dat me dat vaak lukt. Meestal ben je onderweg, zeker als freelancer. Och, ik ben niet zo van de regelmaat.’ Van der Zee is een imposante verschijning. Meterslang, breedgeschouderd, een verre blik in de ogen.

‘Het manoeuvreren met de schepen en de sleep vind ik leuk.’ Varen met passagiers niet. ‘Daar heb je veel geduld bij nodig. “Hij moet maar sleepbootkapitein worden”, schreef iemand in de enige klachtenbrief die ik in mijn charterperiode heb ontvangen. Dat heb ik dan maar gedaan.

Lees het uitgebreide artikel vanGijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto Gijs van Hesteren

 

BBZ
EOC