Nederland gaat voor de America’s Cup!

Een Nederlands team onder leiding van Simeon Tienpont wil gaan meedoen aan de aankomende America’s Cup in 2021. De KNZ&RV uit Muiden en KR&ZV ‘De Maas’ uit Rotterdam hebben zich bij de Royal New Zealand Yacht Squadron gemeld als uitdager voor de 36ste America’s Cup. Tienpont, de voormalig schipper van Team AkzoNobel en America’s Cup winnaar, lijkt de ideale voorman.

Tienpont: “Nú is de kans voor Nederland om voor het eerst in de historie een Nederlandse uitdager op het water te krijgen. Het ontwerp van de AC75 en de technische specificaties zijn de Nederlandse maritieme en luchtvaartindustrie op het lijf geschreven. De America’s Cup heeft altijd gewerkt als kraamkamer voor technologie in de wedstrijdzeilsport, en meer dan voorheen trekken deze innovaties nu ook de maritieme industrie.”

 – Nog niks zeker
Vier teams staan nu officieel geregistreerd. Defender Emirates Team New Zealand won de vorige editie en is nu de organisator, en dan zijn er nog de drie Challengers: het Italiaanse Luna Rossa, het Amerikaanse American Magic en het Britse INEOS Team UK.

De kosten voor de America’s Cup staan in schril contrast met bijvoorbeeld de Volvo Ocean Race. Het bedrag dat Ben Ainslie bij INEOS wist binnen te harken is zo’n 125 miljoen euro. Of Tienpont samen met de KNZ&RV en de KR&ZV het voor elkaar krijgt om een vergelijkbaar bedrag op te halen voor een succesvolle deelname zal moeten blijken.

Lees het gehele artikel op de bron: Zeilen

 

EOC
BBZ