Aantal Nederlandse zeezeilschepen neemt af

De laatste twee jaar zijn zo’n 10 Nederlandse zeeschepen uit Nederland verkocht naar het buitenland of uit de zeevaart verdwenen. Schepen als de Gallant en de Pedro Donckers gingen naar Frankrijk, de Mercedes werd onlangs naar Rusland verkocht. De Neerlandia en de Skylge varen geen charter meer. Er zijn nu nog een kleine vijftig zeeschepen onder Nederlandse vlag.

Voorzitter van de BBZ Sicko Heldoorn vroeg in de jaarlijkse zeeschepen-vergadering of hier duidelijke oorzaken voor zijn. Het kan zorgelijk zijn omdat de zeevloot mogelijk onder een belangrijke kritische massa zou kunnen komen, met mogelijk gevolgen voor bedrijven en instituties daar omheen. Zoals bv de Enkhuizer Zeevaartschool of Register Holland Classebureau Zeevaart. Maar ook kan een lobby voor deze steeds kleinere groep van schepen in het gedrang komen.

De vergrijzing werd genoemd, net als de steeds toenemende regeldruk. Veel schippers zijn op leeftijd en willen hun schip wel verkopen. In Nederland zijn op dit moment echter weinig kopers. Jonge ondernemers kijken naar een branche die ingewikkeld is qua regelgeving en die jarenlang veel onzekerheid heeft gekend. De financiering zou een probleem kunnen zijn, hoewel de vraag naar financiering nauwelijks opkomt omdat er geen potentiële kopers zijn. Een oproep aan BBZ en de zaal was dan ook om een positiever beeld van deze bedrijfstak neer te zetten.

 – Weinig nieuwbouw

Fokko Snoek had het aantal nieuw opgebouwde schepen bij gehouden. Tot 2005 kwam er jaarlijks één schip bij, maar in de laatste dertien jaar nog maar vier. Het gebrek aan nieuwbouw speelt dan ook een belangrijke rol. Doorgeschoten regelgeving maakt nieuwbouw van zeeschepen steeds moeilijker haalbaar, net als het terugbrengen van Nederlandse zeeschepen uit het buitenland.

Toch worden sommige zeeschepen ook binnen Nederland verkocht. Zo wisselden de Pegasus, de Noorderlicht en de Elegant de afgelopen twee jaar van eigenaar.

BBZ
EOC