Kritiek toeristische sector op besluitvorming zandwinning IJsselmeer

De belangen van de vrijetijdseconomie worden niet meegenomen in de besluitvorming over de mogelijke zandwinning in het IJsselmeer. Dat zeggen de brancheverenigingen Recron en Hiswa. Het internationale zandwinningsbedrijf Royal Smals, met het Nederlands hoofdkantoor in Cuijk, heeft daarvoor een vergunning aangevraagd.

Zij willen 30 jaar lang 2 miljoen ton zand per jaar winnen. Daarvoor komt er een 22 meter hoge fabriek in een 220 hectare groot zandwinningsgebied in het IJsselmeer. Er is vanuit de omwonenden en natuurorganisaties veel kritiek op de plannen. De toeristische organisaties sluiten zich hier nu bij aan. Zij willen dat er een omgevingseffectrapport komt, waarin alle belangen wel worden meegenomen.

Door Groen Links zijn vragen gesteld over de zandwinning aan de ministers van Natuur (Carola Schouten) en Infrastructuur en Waterstaat (Cora van Nieuwenhuizen).

Het dorpsbelang van de dorpen Bakhuizen, Mirns en Rijs schreef onlangs aan de gemeenteraad van De Fryske Marren in een brief dat ze tegen de zandwinning voor de kunst van Oudemirdum en Mirns zijn. Eerder deze maand zei het college van burgemeester en wethouders dat de zandwinning kon doorgaan.

Foto: het werkeiland volgens Koninklijke Smals

EOC
BBZ