EBU wil andere norm binnenvaartmotoren

De Europese Binnenvaartunie (EBU) pleit voor het aanpassen van de ‘Non Road Mobile Machinery’ (NRMM) –verordening. Reden is dat de binnenvaart momenteel onmogelijk kan voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving. Die gaat 2020 in.

Om die situatie te voorkomen, vraagt de EBU om goedkeuring van een andere maritieme norm (de Amerikaanse, EPA Tier4-norm) voor motoren die op binnenschepen worden gebruikt. “Deze motoren zijn wereldwijd ontwikkeld en zijn overal verkrijgbaar”, zo stelt de organisatie. Dit zal leiden tot een vermindering van de luchtemissies van 80 procent ten opzichte van de huidige situatie.

Vanaf 1 januari 2019 moeten nieuw aangeschafte hoofd- en hulpmotoren van onder de 300 kW voor binnenvaartschepen een flink stuk schoner zijn en voldoen aan Stage 5.

Voor motoren van 300 kW en daarboven geldt deze regel per 1 januari 2020. Motoren die op dat moment al in de vaart zijn, behoeven echter geen aanpassing. Momenteel bestaat er nog onduidelijkheid over de wijze waarop motoren voor deze nieuwe Stage 5 emissie-eisen moeten voldoen.

BBZ
EOC