Noorse ‘stadsvriend’ Christian Radich spekt Harlinger economie

De Noorse windjammer Christian Radich is sinds een jaar of zes vaste gast in de havenstad. Tussen de Maritieme Academie Harlingen en het opleidingsschip voor de zeevaart zijn nauwe banden ontstaan. De afgelopen jaren studeerden tientallen Noorse studenten in Harlingen en voeren vmbo- en mbo-leerlingen van de academie mee om stagereizen te maken.

Nu vaart het schip in het kader van het windjammerproject, waarbij vastgelopen jongeren – schoolverlaters, dropouts – weer wordt geleerd zich in de samenleving staande te houden.

,,Ze blijven maandenlang weg. Woensdag zijn de laatste spullen aan boord gebracht en zijn ze vertrokken. De 28 Noorse jongeren zijn maandag in Harlingen aangekomen’’, weet academie-directeur Arjen Mintjes.

Hij bracht de Christian Radich een paar jaar geleden naar Harlingen. ,,Het schip had onderhoud nodig en men wist niet dat hier een werf was. Sindsdien komen ze hier met regelmaat. Ze hebben het hier naar hun zin en zijn blij met de goede werf.’’ Die werf is Damen Shiprepair. Ook het Noorse zusterschip de Sørlandet heeft in Harlingen reeds een werfbeurt gehad.

Nu het fraaie Tall Ship, dat deelnam aan de Tall Ship Races Harlingen in 2014 en 2018, weer is uitgevaren, durft Mintjes wel een aardige rekensom te maken. ,,Ik denk dat het verblijf de lokale economie van Harlingen zeker 500.000 euro heeft opgeleverd. Dat zijn de kosten voor de werf, het verblijf van de 19-koppige crew en alle brandstof en voedsel die de ze de komende tijd nodig hebben.’’

In de eerste week van april verwacht Mintjes de Christian Radich weer terug aan de kade in Harlingen. Er staan dan drie tochten op stapel en naar alle waarschijnlijkheid zijn de Noren ook weer aanwezig bij de start van het zeilseizoen. Zelf voer hij begin dit jaar als extra stuurman twee maanden mee. ,,Het is zo’n mooi schip.’’

Lees het gehele artikel op de bron: LC plus

EOC
BBZ