Weinig wind in de ‘Slag in de Rondte’

Maandagmorgen ging de ‘Slag in de rondte’ van start in Harlingen. Acht schepen gingen voor de ultieme waddentocht: zoveel mogelijk havens aandoen tussen de Cocksdorp en Noordpolderzijl. Altijd weer een uitdaging, zonder GPS over het wad, op gevoel, voor een groot deel in het donker. Pas bij een waarschuwing van 7 Bft of meer mag de GPS aan voor de veiligheid. Iedere Slag is lastig, dit jaar speelt de zuidelijke wind een grote rol, er is regelmatig een verlaging van zo’n 20 tot 30 cm.

De Welvaart gebruikt water in big bags om haar diepgang te beperken

Er was niet heel veel wind bij de start, de vloot splitste zich gelijk op in twee groepen: de Boreas, Ouderzorg en Hollandia gingen gelijk naar de Cocksdorp. De andere schepen gingen eerst naar Vlieland en Terschelling. Daarna deden deze schepen ook de Cocksdorp. In de groep van drie maakte de Boreas zich los van de anderen door in één keer door te gaan naar Noordpolderzijl. De Hollandia en de Ouderzorg deden Vlieland en Terschelling nog aan.

Daarna werden wisselende keuzes gemaakt. Ameland en Schiermonnikoog aandoen op de heenweg of de terugweg? De juiste tactiek is nog niet duidelijk. Inmiddels is de Boreas op de terugweg, maar zij moeten nog een aantal havens doen. Vooral Schier is met deze wind een lastige haven. Rond tien uur kwamen de Ouderzorg, de Voorwaarts en de Hollandia bij Noordpolderzijl aan. Daar moeten ze acht minuten met gestreken zeilen ankeren voordat ze aan de terugweg kunnen beginnen.

Rond één uur zijn de meest schepen bij Noordpolderzijl geweest. Alleen de Najade is nog onderweg, zij waren vannacht erg hoog vastgelopen en kwamen pas laat weer los.

Inmiddels is de wind toegenomen, ook weer uit zzo en lopen de snelheden weer wat op. Op Track en Trace zijn de schepen goed te volgen. Op Facebook houdt Craig Youell de thuisblijvers op de hoogte van alle bewegingen. In een pdf stuurt hij regelmatig een update, met een overzicht welke schepen de verschillende havens hebben aangedaan.

BBZ
EOC