Van Oord en Siemens Gamesa gaan Windpark Fryslân bouwen in IJsselmeer

Het consortium Van Oord – Siemens Gamesa Renewable Energy is geselecteerd door Windpark Fryslân als de voorkeursaannemer voor de bouw van Windpark Fryslân en een natuureiland naast de Afsluitdijk. Het windpark bestaat uit 89 windturbines van elk 4,3 MW in het Friese deel van het IJsselmeer, naast de Afsluitdijkdijk. Met een productievermogen van ruim 380 MW, geeft het windpark een boost aan de duurzame energievoorziening van de provincie Friesland.

De definitieve contracten voor de bouw worden naar verwachting later dit jaar ondertekend. De hele opdracht betreft een investeringsbedrag van meer dan 500 miljoen euro. In 2019 starten de eerste bouwwerkzaamheden van Windpark Fryslân en naar verwachting is het park halverwege 2021 operationeel.

De SWT-DD-130 wind turbines, met elk een capaciteit van 4,3 MW en een diameter van 130 meter hebben een ashoogte van 109 meter en een tiphoogte van 174 meter.

 – Natuureiland naast de Afsluitdijk
Er wordt ook een natuureiland aangelegd naast de Afsluitdijk. Door gebruik te maken van bodemmateriaal uit het IJsselmeer wordt 2 hectare nieuw land en 25 hectares beschut ondiep water aangelegd. Het eiland wordt tijdens de bouw van het windpark tijdelijk gebruikt als werkeiland. Meteen na de bouw wordt het windpark doorontwikkeld tot een natuureiland. Het gebied wordt dan ingericht
als rust- en foerageergebied van vissen en vogels.

 

 

EOC
BBZ