Lage waterstand speelt mee bij Waddenrace

Afgelopen weekend werd de Nationale Waddenrace weer gevaren. Acht schepen moesten zeilend de havens van Den Oever, Oudeschild, Vlieland en Terschelling aandoen.

Zaterdagmorgen om acht uur vertrokken de schepen uit Harlingen. De Bree Sant start als eerste en dan volgen de andere schepen snel. Alleen de Alida doet nog even kalm aan.

Alle deelnemers zeilen eerst richting Terschelling en Vlie. De meeste schepen eerst Terschelling en dan Vlieland, alleen de Alida kiest er voor om het andersom te doen. Daarna is het kruisend over de Vliestroom tegen de wind van 5 Bft. maar met de vloedstroom mee. Het veld is nog redelijk compact, alleen de Overwinning is op Vlieland achtergebleven om de verplichte 4 uur rust te pakken. De zuidelijke wind zorgt voor een flinke verlaging van het toch al niet bijzonder hoge tij. Hierdoor waagt geen enkel schip zich op de banken om de route naar Oudeschild of Den Oever wat in te korten.

In het Inschot lopen de Bree Sant en de Alida vast en pakken gelijk hun 4 uur rust. De andere deelnemers gaan verder via Inschot, Scheurrak en Zachtebed. Met de lage waterstand is het voor de diepere schepen nog knap lastig om hier de snelste route te vinden. De Hollandia, Najade en de Aegir kruisen eerst naar Den Oever, de Bontekoe en Larus maken de lange slag over stuurboord naar Oudeschild. Intussen is de Overwinning weer vertrokken vanaf Vlie en passeert de Alida en de Bree Sant die nog in het Inschot ten anker liggen maar kort daarna de achtervolging inzetten. De Hollandia tikt als eerste Den Oever aan en de Larus is als eerste in Oudeschild. De 5 schepen die nog niet gerust hebben doen dit allemaal tussen Den Oever en Oudeschild of in de haven van Oudeschild. De Overwinning gaat voortvarend via Oudeschild naar Den Oever. Hier hoeft zij alleen het laatste stuk naar Harlingen nog te volbrengen maar…. inmiddels is het laagwater en door de extreem lage waterstand is het eerste stuk van deze route langs de Afsluitdijk niet bevaarbaar. Daarom moet de Overwinning terug richting Oudeschild om via de Texelstroom naar Harlingen te zeilen. Zou het toch nog spannend worden?

Ook de Bree Sant en de Alida hebben nu Oudeschild aangedaan en onderweg naar Den Oever passeren ze in het donker de ankerliggers die vervolgens een voor een weer op weg gaan. De Bree Sant lijkt goede papieren te hebben nu de Overwinning noodgedwongen een omweg maakt. De vloed zit er inmiddels weer in maar op het stuk langs de Afsluitdijk loopt de Bree Sant vast en komt pas een half uur later weer los. Hierdoor gloort er zelfs voor de Alida, die onderweg door verschillende akkefietjes wat tijd verloren heeft, nog hoop op een podiumplaats.

De wedstrijdleiders Eadric en Bert kunnen het allemaal prachtig volgen via de AIS op de KNRM-post in Harlingen. Hier zien zij dat de Overwinning toch zijn voorsprong weet te behouden en dat de Hollandia en de Bree Sant elkaar bij Breezanddijk weer zijn tegengekomen en de strijd om de 2-de en 3-de plaats erg spannend maken. De Alida volgt op gepaste afstand maar is laat gestart en hoopt met een laatste wanhoopsoffensief, een afsteek over het Molenrak, nog aanspraak te maken op een podiumplaats, maar dat lukt niet meer.

De uitslag:

1. Overwinning
2. Hollandia
3. Bree Sant

Of kijk hier voor alle tijden en uitslagen uitslagen 

Met dank aan alle medewerkenden; Sponsors, Havendiensten, KNRM, wedstrijdleiding en de Lichtboei.

EOC
BBZ