‘Schipper blijft baas bij extreem weer’

Rijkswaterstaat krijgt geen wettelijke bevoegdheid om bij extreem weer het scheepvaartverkeer stil te leggen. De aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na ‘Grave’ om dat juist wel te regelen, staat volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) haaks op de verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan boord. Die ligt volgens de geldende regelgeving te allen tijde bij de schipper.

‘Het rapport helpt ons om onze veiligheidsaanpak te verbeteren’, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in reactie op het OVV-rapport ‘Stuwaanvaring door benzeentanker bij Grave’. Maar ondanks haar waardering laat ze de OVV niet de varenspraktijk op z’n kop zetten.

‘De regelgeving gaat er in principe vanuit dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan boord te allen tijde bij de schipper ligt. De vaarwegbeheerder heeft weliswaar op grond van de Scheepvaartverkeerswet de bevoegdheid om aanwijzingen aan individuele schippers te geven, maar maakt daar, juist omwille van die verantwoordelijkheidsverdeling, zeer terughoudend gebruik van.’

Lees het uitgebreide artikel van Dirk van der Meulen in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

 

BBZ
EOC