Kaap de Groene Hoop, een duurzame werkhave in Amsterdam

De ontwikkeling van de NDSM-haven in Amsterdam is in een stroomversnelling gekomen nu de gemeente een vergunning heeft verleend voor de aanleg van steigers voor een bijzondere haven die de naam Kaap de Groene Hoop gaat dragen.

Klik op de afb. voor groter beeld

Esther Way en Huib Koel runnen Woodies at Berlin, het scheepstimmerbedrijf in de NDSM haven. Zij werken vanaf de Veerpont 20. Zij ontwierpen een haven met varende schepen en drijvende bedrijven aan de Ms. van Riemsdijkweg: Kaap de Groene Hoop. Deze haven zal in haar eerste fase 14 ligplaatsen hebben, waarvan 10 jaarplaatsen en 4 wisselplekken voor de zeilende beroepsvaart. Ook komen hier officiële op- en afstapmogelijkheden.

Fairtransport heeft al aangegeven Kaap de Groene Hoop te willen gebruiken als laad- en losplaats voor haar schepen Nordlys en Tres Hombres. Er komen ook een paar restaurantschepen in de haven. Op termijn willen de initiatiefnemers ook een extra lange steiger aanleggen waar grotere Tall Ships kunnen afmeren.

Nu de vergunning rond is zullen in november de palen de grond in gaan. De vergunning geldt voor 10 jaar, helaas een korte periode.

lees meer hierover in de Scheepvaartkrant

Foto: Heere Heeresma jr.

 

BBZ
EOC