Vuurtoren Workum te huur, opvolgers gezocht

Reid de Jong en Cornelie Ploeg wonen in de vuurtoren van het Friese Workum. Ze leven van wat het land en het water rondom de vuurtoren hen oplevert. Na 50 jaar wordt het tijd om opvolgers te vinden. De vuurtoren zoekt nieuwe huurders.

Reid is altijd erg betrokken geweest bij ambachten en vaardigheden die verloren dreigen te gaan. Hij was de initiatiefnemer voor onder andere de Stontrace, het Beurtveer en de Visserijdagen. De Strontweek werd onlangs bijgeschreven als Immateriëel Erfgoed. Hij is ook nauw betrokken bij de Stichting Zeilende Handelsvaart die zeilschepen exploiteert voor zeilende vrachtvaart op de Atlantische Oceaan.

Bijna vijftig jaar geleden vertrok Reid de Jong met zijn eerste vrouw en kinderen naar de verlaten vuurtoren in Workum. Het land was kaal en zilt. Er waren geen bomen en er was geen vee, alleen rietvelden aan de ene kant en de zee aan de andere kant. Reid begon bomen te planten, de grond te bewerken om die geschikt te maken voor het verbouwen van groente en hij kocht zijn eerste melkgeiten. Reid: “Bodem is gerechtigheid. Wat je er aan arbeid in stopt, krijg je ook weer terug.”

Wie de vuurtoren bezoekt waant zich honderd jaar terug in de tijd. Er is geen stromend water of gas, alleen elektriciteit van zonnepanelen en het leven volgt het ritme van de natuur. Er is een potstal waar schapenmest wordt verzameld om te gebruiken in de tuinen en vanuit de bedstee kijk je zo in het kippenhok. Reid: “Je wordt wakker van het kraaien van de haan en staat op als je ziet dat de kippen eieren voor je gelegd hebben. Dan is je ontbijt klaar en kan de dag beginnen.”

Het echtpaar zoekt nu opvolgers. Om de tuinderij en vuurtoren te behouden is de stichting Tointsje Leech in het leven geroepen. Deze stichting zoekt mensen voor de vuurtoren die idealistisch zijn, maar praktisch ingesteld en die niet teveel gehecht zijn aan materiële waarden. De bewoners van de vuurtoren moeten bereid zijn een groot deel van de week fysieke arbeid te verrichten en zorgen voor het groen en kleinvee.

Ben je geïnteresseerd? Of ken je mensen die in een zelfvoorzienende vuurtoren willen wonen? Dan kun je contact opnemen met Yolt IJzerman, bestuurslid van de stichting, via a.j.ijzerman@hetnet.nl

Lees het gehele artikel op de bron: Triodos bank

 

EOC
BBZ