Spitsbergen steeds populairder als zeilcharterbestemming

Soms slaat een interview zijn eigen weg in. Heere Heeresma jr. stapte in de NDSM-haven in Amsterdam aan boord van het zeegaande charterzeilschip Artemis om met stuurman Tom Hulschbosch en Robert Wolting te praten over het schip en hun leven en werk aan boord. Maar op een zeker moment begon Spitbergen, waar Robert vaak op vaart, de hoofdrol in het interview te spelen.

de Antigua in Spitsbergen

De Artemis is een driemastbark van Tallship Company. “Vroeger was het eerst een walvisvaarder’, vertelt Tom Hulschbos (1996), tweede stuurman op de Artemis. “Het wad een van vier schepen die zelf walvissen konden jagen en ze naar het moederschip brachten. Vandaar dat ze een snelle romp heeft. Daarna is ze tot vrachtvaarder omgebouwd. Ze is inMarstal op de werf beland om te worden afgebroken, omdat ze te klein was om vracht te varen. Daar heeft Jan Bruinsma haar gekocht. De hele bovenkant is nieuw, Onder water is het nog de oude geklonken walvisvaarder.

Tom is in 2016 naar de Enkhuizer Zeevaartschool gegaan. Twee jaar geleden is hij in de zeegaande chartervaart begonnen, eerst op de Thalassa en sinds maart 2018 op de Artemis, waarmee hij voornamelijk op de Oostzee en de Noordzee vaart. Volgend jaar gaat hij op de barkentijn Antigua van Tallship Company op Spitsbergen varen.

Lees het zeer uitgebreide artikel van Heere Heeresma Jr. op de bron: de papieren of digitale scheepvaartkrant

Foto boven: vlnr Robert Wolting en Tom Hulschbosch, foto: Heere Heeresaa jr.

 

EOC
BBZ