Historische vloot gebukt onder regelzucht

De historische vloot in Nederland dreigt deels uit het vaarbeeld te raken door strenge regels van overheid en banken. Een overgangsregeling komt vandaag ten einde.

Eigenaren van historische woon- en recreatieschepen, zoals tjalken of klippers, mogen vanaf 1 januari niet meer varen als ze geen certificaat hebben aangevraagd bij de rijksoverheid. Vandaag is de laatste dag om dat te doen.

 – Fikse aanpassingen
Het certificaat wordt alleen verleend aan schepen die voldoen aan strenge veiligheidseisen. Veel eigenaren moeten fikse technische aanpassingen doen. De historische vloot heeft negen jaar gebruik kunnen maken van een overgangsregeling. Schepen die ná 1 november worden aangemeld, moeten voldoen aan nieuwe veiligheidseisen die voor de traditionele vloot praktisch onhaalbaar zijn. Die moeten dan aan de wal blijven liggen, en mogen alleen met behulp van sleepboten worden verplaatst. Op eigen kracht varen is dan verboden voor dit varende erfgoed.

 – Erfgoed voldoet niet aan regels Brussel
De nieuwe regels gelden voor schepen langer dan twintig meter. Het varende Nederlandse erfgoed voldoet niet aan de Europese regels voor de binnenvaart.

Tot vandaag kan er een zogeheten ‘Certificaat van Onderzoek’ worden verkregen, ook als de schepen niet aan alle regels voldoen voor nieuwbouwschepen. Als schippers worden betrapt tijdens het varen met een ongekeurd schip, riskeren ze een boete van 1250 euro.

De inspectie Leefomgeving en Transport – verantwoordelijk voor de certificering – kan desgevraagd niet schatten hoeveel historische schepen er in Nederland rondvaren die moeten voldoen aan de nieuwe eisen.

Lees het uitgebreide artikel op de bron: DVHN PDF

 

EOC
BBZ