Pilot voor zelfrijdend vervoer op Vlieland niet onomstreden

Een pilot met zelfrijdend vervoer moet, als alle seinen op groen staan, volgend voorjaar van start gaan op Vlieland. Dat zeggen de provincie Fryslân en de gemeente Vlieland. Het gaat om een proef. Bij een fabrikant in het Franse Toulouse wordt gekeken of die iets kan ontwikkelen dat aan de eisen voldoet. Het vervoer moet in ieder geval de openbare weg op kunnen.

De provincie Fryslân kijkt naar mogelijkheden met een app of een knop die het zelfrijdende vervoer moet bedienen. In de Vlielander politiek leeft al langer de wens om onderzoek te doen naar vervoer tussen de veerdam en de jachthaven. Het huidige busvervoer slaat het havengebied en het industriegebied van het eiland over.

De reacties op het eiland zijn wisselend. Annie Beiboer van de VVV ziet het als een mooie voorziening, zolang het maar veilig is. Op de weg naar de jachthaven rijdt ook veel vrachtverkeer. Fietsen verhuurder Jan van Vlieland ziet het plan niet zitten. De mensen in de jachthaven huren nu wel een fiets of gaan lopen. Die 600 meter is immers maar een klein stukje.

In september 2016 startte de gemeente Ooststellingwerf met een proef voor een zelfrijdende bus. Die werd na een paar dagen echter alweer stilgezet. Reden was dat fietsers in de berm van het fietspad moesten staan, om het busje te laten passeren.

Lees ook dit artikel in de Zeepost

EOC
BBZ