Tsjechen ontdekken zeilvaart

De bemanningen van de historische zeilschepen die deelnemen aan de Brandarisrace van Harlingen naar Terschelling worden grotendeels gevormd door betalende passagiers. Jiri Brozek uit Praag had er een aanzienlijk aandeel in. Zijn reisagentschap huurde bij het boekingskantoor TSC vijf Harlinger zeilschepen in, aangevuld met twee klippers uit Enkhuizen. Een goed voorbeeld van vernieuwing en diversifiëring van doelgroepen in de chartervaart.

‘Elk jaar hebben een paar honderd van mijn landgenoten er een 11 uur durende reis van 1000 kilometer voor over’, licht Jiri Brozek toe. ‘We hebben heel veel respect voor de Nederlandse maritieme tradities. Door hier mee te zeilen delen we daar in. Mijn interesse in de historische platbodems werd een kleine 20 jaar geleden gewekt, toen ik met een vriend een zeiltocht maakte langs de Friese meren. Het varen hier beviel me enorm. Ik had tot dat moment alleen wat ervaring opgedaan in de Kroatische wateren. Daar zat het het echter propvol met zeilers.’

Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Tekst en foto: Gijs van Hesteren

 

EOC
BBZ