In Costa Rica gaat een nieuw zeilend vrachtschip gebouwd worden

In Costa Rica wordt binnenkort begonnen met de bouw van een 47 meter lang zeilend vrachtschip met een negatieve CO2 balans, de Ceiba. Het zal door een internationaal team worden gebouwd op de eerste CO2 neutrale scheepswerf ter wereld. Ook de Nederlandse scheepsbouwer Bert van Baar is bij dit project betrokken.

De driemast topzeil schoener wordt gebouwd om met vracht te varen via Hawaii naar Alaska, waarna tussenstops volgen in Canada, Seattle, San Francisco en Mexico, waarna ze weer terug gaat naar Costa Rica. Naast het zeilen met vracht zal het schip ook worden ingezet voor sail-training. Het ontwerp lijkt sterk op een Nederlandse schoener met wat weinig zeeg en een lichte kim-tilling.

De Ceiba krijgt een laadvermogen van 250 ton, in ca 350 m3. Het schip is ontworpen door de Nederlander Pepijn van Schaik die sinds 2016 in Nieuw Zeeland werkzaam is bij Manta Marine Design. In Nederland heeft hij bijdragen geleverd aan projecten als de bark Europa, de Tres Hombres en de Ecoliner.

Ceiba krijgt een 100 % elektrische aandrijving. Accu’s worden geladen door zonnecellen, windturbines en door een generator op de verstelbare schroef. Omdat elektromotoren een groot moment hebben kan met een 120 pk sterke motor worden volstaan, ruim de helft van het vermogen van een geschikte dieselmotor.

Kijk hier voor meer info: SailCargo

 

 

EOC
BBZ