Hommage aan Willem Barentsz te water

De replica van het schip waar Willem Barentsz mee strandde bij Nova Zembla is afgelopen zaterdag te water gelaten. Het schip werd door prinses Margriet gedoopt en kreeg de naam ‘De Witte Swaen’.

Tot zaterdag was de naam van het schip waarmee Barentsz strandde onbekend. Het is een misverstand dat zijn schip ‘De Windhond’ heette: dat was het schip van een eerdere expeditie, stelt Gerald de Weerdt, scheepsbouwer en maritiem deskundige. Hij dook in de archieven en vond de naam van een schip dat voldeed aan alle kenmerken. Omdat een tweede onderzoeker het tegendeel niet kon bewijzen, besloot De Weerdt dat ‘zijn’ naam de juiste is.

Het project, een initiatief van Gerald de Weerdt van Stichting Expeditieschip Willem Barentsz, heeft met aardig wat tegenslag te maken gekregen. Om het bouwproces helemaal af te maken is nog zeker vijf ton nodig voor masten, zeilen, tuigage en motor. Dat geld willen ze realiseren met oa een verloting van een huis in Harlingen.

Uiteindelijk hoopt Gerald de Weerdt een deel of zelfs heel de tocht af te leggen die Willem Barentsz begon. Daarmee hopen zij Harlingen, Friesland en Nederland groots op de wereldkaart te zetten. Ook is het de bedoeling dat de replica een educatieve functie krijgt, gericht op de maritieme historie. Ook vervullen van een sociale functie, bijvoorbeeld door het inzetten van mensen zonder werk of als stageplaats, is een van de doelen.

Het schip ligt inmiddels in het Dok in Harlingen.

De NOS maakte ook nog een kort filmpje van de tewaterlating