Bontekoerace: Nederlands varend erfgoed gaat strijd met elkaar aan

Elk jaar doen er tussen de 30 en 35 schepen mee, met in totaal rond de 500 mensen. Vrijdagavond 26 oktober vindt de inschrijving plaats in Café Het Schippershuis. Op zaterdag en zondag wordt gevaren voor het klassement en zondagmiddag rond 16.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats. 

Burgemeester Jan Nieuwenburg zeilt dit weekeinde mee op tweemastklipper Josina Elisabeth. Ook doet Nieuwenburg zondag de prijsuitreiking. 

 – Oud en van staal of hout
Naast de traditionele visserijschepen en de schepen van de bruine vloot, verdeeld over klippers en tjalken, is er ook een extra klasse: als het maar oud is en van staal of van hout. Dit betreft de wat meer traditionelere jachten waar Hoorn er veel van heeft. Bijvoorbeeld De Kameleon van Christiaan Heijdenrijk en de Varg, een origineel schip uit de 8 meter-klasse.

  – Drukte & gezelligheid
Door de grote verscheidenheid aan deelnemers geeft de race een mooi overzicht van het Nederlands varend erfgoed. Naast de zeilwedstrijd vinden in de haven van Hoorn diverse activiteiten plaats. Op zaterdagmiddag worden er op Het Houten Hoofd activiteiten georganiseerd, treedt het Shantykoor Kaap Hoorn op en kan men Bontekoe-artikelen kopen. Het is altijd een gezellig gebeuren. Ook voor mensen die die de wedstrijd niet hebben gevaren.

 

Foto: Eendracht Sailing

BBZ
EOC