Mist rond misthoorn van Harlingen

De misthoorn van Harlingen doet het weer. Of de installatie daadwerkelijk terugkeert op de Zuiderpier is echter nog maar de vraag.

Rijkswaterstaat, eigenaar van de misthoorn, heeft het apparaat op eigen houtje gerepareerd. Sinds 2014 zweeg de nautofoon, maar tal van Harlingers misten sindsdien het geluid dat voorheen voor schippers in de mist als belangrijk baken gold. Die functie heeft de misthoorn al lang verloren, maar het karakteristieke signaal hoorde bij de havenstad, vonden talrijke de ouwe seunen. Zij pleitten voor terugkeer van de installatie.

 – Overleg
Begin dit jaar trad de gemeente in overleg met Rijkswaterstaat, de directie van Port of Harlingen en de initiatiefgroep Misthoorn om te kijken of die wens realiseerbaar is. Daarna bleef het maandenlang oorverdovend stil. Tot woensdagavond burgemeester Roel Sluiter de raadscommissie verraste met de opmerking dat Rijkswaterstaat op eigen initiatief de nautofoon heeft gerepareerd. Kosten: 12.000 euro. Een specificatie ontbreekt. Om de misthoorn weer volledig gebruiksklaar te maken is volgens Sluiter in totaal zo’n 20.000 euro nodig.

De commissieleden reageerden met licht ongeloof. Wie gaat de reparatie betalen, was de vraag. En wat heeft Rijkswaterstaat bewogen om dit op eigen initiatief te gaan doen? De gemeente, aldus Sluiter. Dan moet Harlingen wel zeggen dat zij de misthoorn daadwerkelijk terug wil hebben. ,,Is dit voor ons een begaanbare weg?’’, vroeg de burgemeester.

Vooralsnog wil het college eerst in overleg met de rijksdienst en de actiegroep Misthoorn. De misthoorn mag zo node worden gemist, een niet gespecificeerde rekening kan niet zo maar worden voldaan.

Lees het gehele artikel op de bron: LC

 

BBZ
EOC