Bouw Werelderfgoedcentrum Lauwersoog vertraagd

De bouw van het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog loopt maanden vertraging op. Er moet eerst meer draagvlak komen.

,,Wij vinden draagvlak bij alle betrokkenen een belangrijke voorwaarde voor de realisatie van het Werelderfgoedcentrum’’, zegt Arjan Dijkstra van gemeente De Marne. Hoe lang het besluit en dus de bouw wordt uitgesteld is onduidelijk. De schep zou in 2019 de grond in. Dijkstra: ,,We hebben geen deadline gesteld.’’ De gemeenteraad zou er volgende week zijn zegje over doen.

 – Lauwersoog
De gemeente en de stichting Werelderfgoedcentrum (WEC) willen in Lauwersoog een groot centrum bouwen met onder meer zeehondenopvang, Waddeneducatie, een restaurant en een hotel. Ze presenteerden in april het ontwerp van een transparant gebouw op de plek waar nu het Waddenkwartier huist. ,,Een landmark van internationale allure’’, zo prees gedeputeerde Staghouwer het imposante pand aan. Het gebouw van 30 miljoen euro moet een toeristische trekpleister worden en de entree voor het waddengebied.

Veel natuurorganisaties ondersteunen de komst van het WEC, maar vinden de omvang te groot. Op zijn hoogste punt wordt het dertig meter. Onder meer de Waddenvereniging, Het Groninger Landschap, It Fryske Gea en Natuurmonumenten dienden bezwaren in. Zij zitten nu met de plannenmakers rond de tafel.

Bedrijven in de omgeving maakten daarnaast bezwaar om dat ze zorgen hebben over het aantal parkeerplaatsen. Het WEC wil 150.000 bezoekers per jaar trekken. Het WEC moet zorgen voor zijn eigen parkeerplaatsen, zegt Dijkstra. Dat zijn er circa vierhonderd. De gemeente neemt de al bestaande kort- en langparkeerplaatsen onder de loep. Die worden niet allemaal even efficiënt gebruikt.

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN

 

BBZ
EOC