Russische hack beïnvloedde Tall Ship Races

Afgelopen zomer wendden drie Russische schepen de stevens en kwamen niet naar Sail Harlingen. Het was niet duidelijk waarom, maar reacties van zowel het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken als de Russische ambassade wezen op een ernstig verstoorde relatie tussen beide landen.

Nu blijkt dat er in april een incident heeft plaats gevonden: Russische agenten van de GROe waren betrapt bij een poging om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken. De agenten werden uitgezet en een en ander speelde hoog op.

De MH17 affaire was al een storende affaire tussen Nederland en Rusland, en nu kwam deze spionagezaak er ook nog bij. De ambassade van Rusland kwam na de kwestie Harlingen op 3 augustus met een statement. ‘This situation should be viewed in the broader context of the current Russian-Dutch relations that have recently undergone significant downward evolution’, zo schreef woordvoerder Mikhail Sobolev. Het Nederlandse ministerie gaf aan dat de Russen gerust een aanlegvergunning hadden mogen aanvragen.

En zo sluipt de politiek ook in evenementen als de Tall Ship Races. Terwijl die juist bedoeld zijn voor internationale verbroedering.

 

BBZ
EOC