Het wedstrijdseizoen komt er weer aan!

Het vaarseizoen loopt ten einde, maar er staan in oktober en november nog verschillende wedstrijden op het programma waar charterschepen en privé schepen aan mee doen. Hier een overzicht:

 

– Enkhuizer Klipperrace

Komend weekend 13 en 14 oktober komen zo’n 40 tot 50 klippers naar Enkhuizen voor de 44e Enkhuizer Klipperrace. De ankerstart op maandagmorgen 10 uur is een groots spektakel, niet alleen als je mee vaart, maar ook vanaf de wal. De klippers en stevenaken liggen in het Krabbersgat om de 50 meter voor anker, de snelste achteraan. Om tien uur gaan de zeilen én de ankers omhoog en gaan ze er vandoor. In het Krabbersgat worden de eerste schepen al voorbij gelopen, en lijkt er nauwelijks ruimte te zijn voor zoveel schepen.
Op zaterdag wordt de Driestedenrace gevaren, waarbij de schippers moeten kiezen uit 6 verschillende rondjes. Pas bij de finish in het Krabbersgat wordt duidelijk welk rondje het meeste voordeel had.
Op zondag varen de schepen een Olympische baan.

Kijk hier voor meer info 

 

– Kuiper Brandarisrace

Op 20 oktober is het een gekkenhuis voor Harlingen. Circa 80 grote schepen maken zich klaar voor de start van de Kuiper Brandarisrace naar Terschelling. De start is in het Kimstergat of in de Boontjes, en er wordt in groepen gestart vanaf 10:30 uur. De finish is tussen de cardinaal Meep/Slenk en de Noord-Meep 3. In Terschelling is het na afloop erg gezellig, en zo ook bij de prijsuitreiking in de Braskoer.

Kijk hier voor meer info

 

– Beurtveer, Strontrace en Visserijdagen

Maandag 22 oktober gaan in Workum de schepen van start voor de Beurtveer, de Strontrace en de Visserijdagen.

In de Beurtveer gaan de schepen naar Durgerdam en terug, waarbij ze verschillende havens zeilend moeten aan doen. Motorgebruik is alleen bij de sluizen toegestaan (verplicht zelfs). Welke havens bezoek je eerst, wat gaat het weer doen? Niet alleen hard zeilen, maar ook tactiek speelt hier een belangrijke rol. En de havenmanoeuvres, daar kan je veel tijd verliezen! Voor het Beurtveer staan nu 18 schepen ingeschreven. De schepen zijn tijdens de wedstrijd via track en race te volgen.

Kijk hier voor meer info 

De Strontrace gaat van Workum naar Warmond en terug. Zeilend, bomend en jagend, maar zonder motorgebruik. Van de organisatie mag er een uurtje gerust worden in Warmond, maar daarna weer snel verder. Er zijn 2 klasse in de strontrace: 8 skûtsjes en kleine tjalken varen in de lichte klasse, in de zware klasse zijn er drie deelnemers die gaan strijden om de zilveren brijlepel. Ook deze wedstrijd is via track en race te volgen.

Kijk hier voor meer info

 

 

– Bietentocht

Op 21 oktober wordt de historische Bietentocht afgetrapt met een demonstratie scheepsjongen met paarden door het Steenbergense Vliet. Op maandag start de eigenlijke bietentocht, een combinatie van wedstrijd en historisch folklore. Het gaat over de vrachtvaart met suikerbieten. Al zeilend gaan ca 30 schepen via Yerseke, Zierikzee, Dintelmond naar Willemstad, waar ’s avonds een feestelijke prijsuitreiking is. Er zijn prijzen voor de snelste zeiler, de bietenkeuring, de kiek van de week en het schip met het mooist uitgewerkte thema.

Kijk hier voor meer info 

 


– Muider Hardzeildagen

In Muiden wordt het vaarseizoen op 27 en 28 oktober door de schepen afgesloten met twee dagen Muider Hardzeildagen. De 40e editie belooft een extra feestelijke te worden.

Kijk hier voor meer info 

 

– Bontekoerace Hoorn

In Hoorn een vergelijkbare afsluiting van het seizoen als in Muiden. Zo’n dertig klippers, tjalken en visserijschepen gaan tegen elkaar zeilen voor de snelste tijden. In Hoorn hebben ook langzamere schepen kans op een prijs, deze worden namelijk onder de deelnemende schepen verloot. Naast de genoemde categorieën is hier een extra categorie; ‘Als het maar oud is, van staal of van hout is’. Hierin varen enkele klassieke jachten en ook kotters mee.
De Bontekoerace heeft ook een uitgebreid walprogramma waar onder andere creativiteit een rol speelt.

Kijk hier voor meer info 

– Nationale Waddenrace

Op 3 en 4 november wordt de nationale Waddenrace gevaren. Een wedstrijd voor traditionele charterschepen die gaat vanuit Harlingen naar de havens van Wieringen (Den Oever), Texel (Oudeschild), Vlieland en Terschelling (in willekeurige volgorde) en terug naar Harlingen. Er moet verplicht ergens vier uur gerust worden. Ook hier gaat het niet alleen om snel zeilen, maar ook om tactiek en een goede planning. In 2017 deden 15 schepen mee aan deze wedstrijd. Sommige schepen hebben plaats voor opstappers.

Kijk hier voor meer info 

 

– Slag in de Rondte

Op 5 november vertrekt een klein groepje schepen uit Harlingen voor de ’Slag in de rondte’, een wedstrijd onder zeil en zonder elektronische navigatie middelen over het Wad. Bezoek aan verschillende havens leveren punten op: de Cocksdorp, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Noordpolderzijl. Het is een zware wedstrijd waarbij schepen vastlopen, droogvallen of moeizaam opkuisen in smalle vaarwaters, op een verlaten en donkere Waddenzee. Er is weinig ruchtbaarheid voor deze wedstrijd in navigeren, zeilen en wad-kennis, maar hopelijk gaat Graig Youell op Facebook de gegevens bij in een wedstrijdverslag.

Kijk hier voor meer info

Foto: Bontekoerace, Arjan Zuijdwegt

 

EOC
BBZ