Beperkte aansprakelijkheid Ark van Noach na ravage op Urk

Het bedrijf Bigship BV, eigenaar van de Verhalenark, is voor maximaal 226.000 euro aansprakelijk voor de schade die het schip veroorzaakte. In een westerstorm begin januari trok de Ark van Noach de bolders uit de grond, en ook de spudpalen hielden het schip niet. De Ark raakte aan lager wal en beschadigde daar een aantal jachten en een steiger.

De rechtbank in Rotterdam heeft in een beschikking bepaald dat de ark moet worden gezien als een ‘schip niet bedoeld voor het vervoer van zaken’ en niet als een schip uit de ‘restcategorie’. Het gaat om bepalingen in de wetgeving waarin uitvoeringsregels staan over beperking van aansprakelijkheid in de binnenvaart.

– Berekening
Omdat de Verhalenark wordt gezien als een soort passagiersschip is de aansprakelijkheid van de eigenaar beperkt tot 200 rekeneenheden maal de waterverplaatsing van het schip, zegt de rechtbank. Met een waterverplaatsing van 1874 m3 bedraagt het opeisbare bedrag voor een schadefonds € 226.000 euro.

De schade aan de jachten en de steiger loop op tot meer dan een half miljoen euro. werd begin dit jaar geschat op een half miljoen euro. Wanneer de Ark van Noach in de ‘restcategorie’ was aangewezen zou de scheepseigenaar met de hele waarde van het schip garant moeten staan.

EOC
BBZ