Sjak Romijn vaart eigen koers op legendarische Kaat Mossel

Sjak Romijn vaart haar eigen koers op haar tweemastklipper Kaat Mossel. Door het zeilen te combineren met andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld sterrenkijken, weet ze een goede omzet te genereren. “Er zijn veel meer klanten te krijgen door te combineren.”

Sjak Romijn (1966) is sinds 2013 schipper/eigenaar van de Kaat Mossel. Romijn voer al van huis uit op kleine bootjes en kwam met de chartervaart in aanraking toen ze in de jaren ’90 als gast meevoer op een klipper. Ze studeerde aan de sociale academie en werkte onder meer in de vrouwenhulpverlening, de verslavingszorg en de reclassering.

Toen ze genoeg verdiende kon ze Kleine en Grote Zeilvaart aan de Enkhuizer Zeevaartschool gaan doen. “Op die school leer ja al die matrozen en stuurmannen kennen en het was voor mij thuiskomen”, vertelt Romijn. “Dat zocht ik”. Ze begon als matroos op de eenmastklipper Guden Bodem uit Harlingen.

“Het was wel even wennen, want ik was gewoon een landrot. Je stapt in een wereld die best wel anders is. Veel meer basic. Het is wit of zwart, grijs bestaat niet. Een touwtje zit vast of los, maar niet een beetje. Je moet even int-landrotten, je leert jezelf kennen. Alle franje valt eraf, daar heb je toch niks aan. Het vasteland heeft veel meer gebakken lucht.”

Lees het gehele artikel van Heere Heeresma jr. op de bron: Scheepvaartkrant pag 15

EOC
BBZ