Ideeën Nationaal Park: meer bezoekers en meer land maken in Markermeer

Nederland is een nationaal park rijker, het 21ste. De Marker Wadden, Oostvaardersplassen, een stuk Markermeer en de Lepelaarplassen vormen sinds maandag ‘Nieuw Land’. Wat betekent dit? De Stentor sprak met gedeputeerde Michiel Rijsberman.

,,Nationaal Park is een label, het is maar wat je er zelf van maakt. De status is eerder nuttig dan noodzakelijk. Maar het nationaal park is een sterk merk. Niet alleen in Nederland, ook internationaal. Er komen veel mensen af op nationale parken.

Het zijn vier prachtige gebieden die op elkaar aansluiten. We zien kansen voor dit nationaal park, voor de natuurontwikkeling en de economie. Nu komen er zo’n miljoen mensen per jaar naar de vier gebieden, we willen naar de 2 miljoen. Natuurmonumenten verwacht alleen al 50.000 mensen per jaar op de Marker Wadden. We hopen dat bezoekers blijven hangen en geld uitgeven. Dat kunnen we weer investeren in het gebied.

We werken aan een masterplan waarin alle aspecten van het gebied aan bod komen. Zelf zou ik het mooi vinden als we Nieuw Land op termijn kunnen uitbreiden met een stuk Markermeer. Dat moet wel samengaan met de scheepvaart natuurlijk, er wordt veel gevaren. Verder gebeurt er al het nodige. Zo loopt er een onderzoek naar een ecologische verbinding tussen het Markermeer en de Oostvaardersplassen. Nu is het nog grotendeels een betonnen rand.

Ook is er een idee voor een reeks eilanden met bebouwing, tussen Lelystad en Almere. Je kunt aan landgoederen denken. Niet te teveel woningen trouwens, het moet een natuurgebied blijven.”

 

EOC
BBZ