Binnenvaart is blunders in Noord-Holland beu

De binnenvaart is het ’geblunder met bruggen’ in Noord-Holland beu. Voor de vierde keer in korte tijd is het werk aan een nieuwe brug of sluis stilgelegd door technische mankementen en fouten van aannemers. De schippers zijn daar de dupe van.

Na problemen met de sluizen van IJmuiden, de Leeghwaterbrug in Alkmaar en de Wilhelminasluis in Zaandam is nu de splinternieuwe, speciaal geconstrueerde tijdelijke brug in Westknollendam na drie weken al defect. De brug wil niet meer open. De schippers worden gedwongen tien uur om te varen – via het IJsselmeer en de Waddenzee – om Alkmaar en de Noordkop te bereiken. De storing zal tenminste nog een week duren.

Volgens Andries de Weerd, secretaris van de Koninklijke BLN-Schuttevaer afdeling Noord-Holland, is er een oorzakelijk verband tussen de voortdurende problemen met de vernieuwde of nieuwe bruggen: aannemers moeten bij de aanbesteding voor een zo scherp mogelijke prijs gaan om de opdracht binnen te halen. „En dan komen ze tijdens de bouw tot de conclusie dat ze het niet waar kunnen maken”, stelt De Weerd. „Wij willen een betrouwbare partner zijn voor het bedrijfsleven. Maar dan moeten we niet zoals nu een week stil liggen.”

BBZ
EOC