Wrak van schoener Passaat wordt duik-site op St. Maarten

De Nederlandse Schoener Passaat zonk in september vorig jaar in de haven van St. Maarten. Tijdens de orkaan Irma werd de Passaat van haar dubbele mooring geslagen en zonk het in de lagune van St. Maarten. De eigenaar Pieter Bakker en zijn partner Mirian Ebbers bleven daarbij ongedeerd.

Een jaar later is het schip weer boven water gehaald. Pieter Bakker meldt op zijn FB-pagina dat het schip een plek onder water zal krijgen als duik-site voor wrak duikers.

Sinds de zeventiger jaren heeft het schip als charterschip gevaren onder de naam Geertruida Magdalena. Na een grote verbouwing en refit in 1991-1992 ging ze verder als Passaat. Het schip voer voor de Zeilvaart en later korte tijd voor Naupar en Zeilwinkel. Pieter Bakker voer toen al in de Caribic, en deed daar één en twee weekse zeilreizen. In 2008 besloot hij om alleen nog dagtochten te varen, vanaf 2009 exclusief vanuit St. Maarten.

Het 36 meter lange schip was in 1910 gebouwd als loodsschoener, in composiet bouw: een houten romp op stalen spanten. Het heeft een tijd als Texelse loodsschoener gevaren, waarna het naar Duitsland werd verkocht. In de oorlog was het een patrouille schip in de Duitse Bocht. Na de oorlog kwam het schip terug naar Nederland, de houten romp werd vervangen door staal, de masten gingen eraf en er kwam een motor in. Het ging in de visserij varen.

 

BBZ
EOC