Ab van Hasselt zingt zijn klanten iedere morgen wakker

Ab van Hasselt, schipper-eigenaar van de driemast charterklipper Nil Desperandum, vaart al zeven jaar zonder boekingskantoor. Hij doet de promotie van zijn schip liever zelf. Met een gitaar om zijn nek zingt hij zijn klanten letterlijk aan boord en heeft zo een trouw krantenbestand weten op te bouwen. “Als schipper en maat maak je deel uit van de sfeer.”

Mijn ouders hadden een zeilschip en zo ben ik een beetje in de wereld van de chartervaart gerold. Ik begon in 1987 als maat op de Anne Cornelia, wat nu de Pelikaan is. Ik ben toen bevangen door het chartervirus. Ik heb eigenlijk Human Resources gestudeerd, maar dit was achteraf niet de juiste baan voor mij. Ik miste het werken in de buitenlucht.

Ik heb de Enkhuizer Zeevaartschool afgerond en drie jaar op de tjalk Eersteling gevaren. Daarna ben ik verder gegaan als zetschipper op de klipperaak Lytse Hylke. Ik had veel klanten die ieder jaar terug kwamen en ik dacht: ik kan beter een eigen boot kopen. Ik kocht dit schip in 2005 en per 1 januari is hij afbetaald.

Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. op de bron: epaper Scheepvaartkrant pag 29

 

EOC
BBZ