BBZ ontwikkelt Garantiefonds Chartervaart

Sinds 1 juli is de richtlijn Pakketreizen van kracht. Alle meerdaagse vaartochten vallen onder deze richtlijn. Eén van de verplichtingen uit de Richtlijn is dat je als organisator van een pakketreis een garantieregeling moet hebben, zodat je in geval van een faillissement je reizigers kunt compenseren.

Dit kan via een derdengeldenregeling of een garantiefonds. Bij een derdengeldenregeling worden de betalingen van de reizigers op een ‘veilige’ rekening gezet en pas uitgekeerd na afloop van de reis. Een garantiefonds is een pot waarin alle deelnemers jaarlijks een verplichte bijdrage doen. Als één van de deelnemers failliet gaat, worden de reizigers uit de gezamenlijke pot terugbetaald.

De BBZ ontwikkelt samen met STO Garant een Garantiefonds voor de chartervaart. Dit nieuwe fonds heeft -ten opzichte van de bestaande garantiefondsen- het voordeel dat er geen accountantsverklaring of bankgarantie nodig zal zijn. Dat maakt deelname aan deze oplossing laagdrempelig. Daarnaast blijft bij deelname aan het STO Garantiefonds- ten opzichte van een Derdengeldenregeling- de geldstroom ongewijzigd.

Voor deelname aan het fonds worden eenmalige inschrijfkosten gevraagd; daarnaast wordt jaarlijks een bijdrage gevraagd voor het beheer van het fonds en een bijdrage voor het vullen van het fonds. Op dit moment onderzoeken wij op welke wijze de hoogte van de fondsbijdrage berekend moet worden. Dit kan een vast bedrag per boeking zijn of een bedrag dat gerelateerd is aan de omzet. Het STO Garantiefonds is alleen haalbaar als er voldoende belangstelling voor is.

De BBZ roept alle belangstellenden daarom op om te reageren. Wat vind jij van deze oplossing? Ben jij geïnteresseerd?  Reageren kan via mail naar: maartje@debbz.nl