Terschelling lijdt onder crassula

Veertig hectare natuurgebied op Terschelling is gisteren per direct afgesloten door Staatsbosbeheer. Hiermee moet verspreiding van de gevreesde watercrassula, een exoot, gestopt worden. Het gaat om Groot Meisterplak en Waterplak, in een duingebied tussen West aan Zee en Midsland aan Zee.

De watercrassula groeit razendsnel. Hierdoor raken sloten verstopt en verstikt het andere planten. „We vrezen vooral voor onze bijzondere duinnatuur”, aldus Remi Hougee van Staatsbosbeheer. „Een kolonie lepelaars vertrekt als alles onder de watercrassula zit. De zonnedauw of sommige orchideeën hebben niets te zoeken in een gebied met die plant.”

Staatsbosbeheer op Terschelling probeert al sinds een paar jaar de watercrassula onder controle de krijgen, maar tot nu toe is dat nog steeds niet gelukt. Dat komt vooral omdat enkele millimeters van de plant, meegenomen aan een vogelpoot of onder de schoenen van een wandelaar, al kunnen zorgen voor de verspreiding. En die verspreiding gaat snel.

De provincie werkt met onder meer Staatsbosbeheer aan een bestrijdingsplan.

BBZ
EOC