Onderwatervlieger moet duurzame energie gaan opwekken in de Waddenzee

Na maanden te zijn getest in een laboratorium wordt over een week of drie de eerste onderwatervlieger die duurzame energie opwekt getest in de Waddenzee.

De Tidalkite, zoals de onderwatervlieger heet, maakt gebruik van de stroming in het water om elektriciteit op te wekken. Volgens Youri Wentzel van Sea-Qurrent uit Grou, die de Tidalkite bedacht, is zijn vinding een mooie oplossing om de Waddeneilanden te verduurzamen. Bovendien leveren de stroomgaten tussen de eilanden goede omstandigheden om stroom op te wekken.

De Tidalkite bestaat uit twee grote uit vleugels opgebouwde vliegers van zeven meter hoog en twaalf meter lang, die onder water met een kabel verbonden zijn aan een hydraulische cilinder. Door de stroming wordt de cilinder aangetrokken. De energie die dat opwekt gaat via een hydromotor naar een generator.

Stroom voor zevenhonderd huishouden
Om de cilinder weer uit te rekken is slecht twee procent van de opgewekte stroom nodig. Een vlieger heeft een vermogen van 500 kW waarmee zo’n zevenhonderd huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

Voor de test in de Waddenzee wordt een kleiner model gebruikt dat stroom voor 70 huishoudens kan opwekken. Het testmodel wordt ook niet op de bodem verankerd maar op een ponton. ,,Dan kunnen we beter de energieomzetting in de gaten houden dan wanneer de kite helemaal onder water zit.”

Lees het gehele artikel op de bron: Friesch Dagblad

EOC
BBZ