Zeewater bij Waddeneilanden 4 graden warmer dan normaal

De watertemperatuur in de Noordzee is momenteel veel hoger dan normaal, als gevolg van het warme weer van de afgelopen weken in Noordwest-Europa. Het zeewater bij de Waddeneilanden is zelfs 4 graden warmer dan het op basis van het meerjarig gemiddelde zou moeten zijn. Dat geven weermodellen en satellietgegevens aan.

Tussen Zuid-Noorwegen en Engeland is het zeewater 2 graden te warm, voor de Deense en Noord-Duitse kust gaat het veelal om 3 graden en in een strook voor de Friese Waddeneilanden bedraagt het verschil zelfs 4 graden. Het water is hier ruim 21 graden.

Oostzee erg warm
Ook in de Middellandse Zee, de Golf van Biskaje en – vooral – de Oostzee is het zeewater op dit moment erg warm. In het westelijke deel van de Middellandse Zee is het verschil 3 tot 4 graden, in het oostelijke deel 1 tot 2 graden. In de Golf van Biskaje is het water zo’n 2 graden te warm. De Oostzee spant de kroon. Hier is het water maar liefst 6 tot 7 graden warmer dan het op basis van het meerjarig gemiddelde hoort te zijn.

In het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan is het water juist koeler dan normaal. Het verschil is hier veelal 1 tot 2 graden.

Extreem weer
Volgens weerkenners, die op social media soms verhitte discussies voeren, kunnen de hoge watertemperaturen extreem weer veroorzaken. Anderen zeggen dat de watertemperatuur dan nog meer moet oplopen.

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN

 

EOC
BBZ