Tall Ships Races en Harlingen blijven verliefd op elkaar

De Russen kwamen niet. Toch spreekt de organisatie van een bijna perfecte editie van de Tall Ships Races. Komt er een vervolg? Het lijkt er wel op.

Het was vooraf een van de grootste zorgen die Jan Reier Arends van stichting Harlingen Sail had: hoe komt het met de maandag? Het is de laatste en moeilijkste dag van de Tall Ships Races. Als de schepen na het weekend weer koers zetten naar een nieuwe zeehaven, ligt het gevaar op de loer van een evenement dat als een nachtkaars uitgaat.

,,We kunnen wel zeggen dat daar totaal geen sprake van is”, zegt Arends. Maandag stond het opnieuw zwart van de mensen op de pier en in de rest van de haven, tijdens de Sail Out Parade.

De hele organisatie van de Tall Ships Races verkeert in jubelstemming na een editie die bijna vlekkeloos verliep. Natuurlijk was er wel eens een gezin dat te laat kwam voor een rondvaart. ,,Die hebben we dan met een ribje alsnog weggebracht”, zegt Arends. En door de enorme toeloop ontstonden zo nu en dan behoorlijke files rond de parkeerterreinen. ,,Misschien hadden we nog meer verkeersregelaars moeten inzetten”, zegt burgemeester Roel Sluiter.

Burgemeester Sluiter is ook meer dan tevreden. Volgens schattingen van de organisatie, politie, Arriva en de gemeente hebben de Tall Ships Races de afgelopen dagen ruim 335.000 bezoekers getrokken.

Eind november tijdens het STI Congress in Sevilla presenteert stichting Harlingen Sail de evaluatie van de afgelopen editie. Wat Arends betreft begint in Spanje direct de lobby om het mega-evenement opnieuw naar Harlingen te halen, in 2022. ,,Dan moeten we in januari al met een bidbook komen, dus we kunnen de komende maanden weer aan de bak”, zegt Arends.

Formeel is het aan de gemeenteraad om een besluit te nemen over een nieuwe kandidatuur voor de Tall Ships Races.

Lees het gehele artikel op de bron: LC plus

Foto: STI

BBZ
EOC