Bemanning van Russische Akela komt toch naar Harlingen

Naast de Sedov en de Kruzenshtern kreeg ook de Russische Akela opdracht om niet naar Harlingen te gaan. Het schip ging naar Cuxhaven, de bemanning kwam echter toch naar Harlingen. Kapitein Aleksei Chegurow huurde een auto en bracht zijn crew mét de Russische vlag naar Harlingen.

De bemanning kreeg daarvoor de snel in het leven geroepen ‘doorzettersprijs’ van de STI.

De kapitein kreeg de opdracht om niet naar Harlingen te gaan van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Kapitein Chegurow wilde daar niet op in gaan. Sailtraining International (STI), de organisator van de Tall Ship Races is verbaasd. Het doel van de Tall Ship Races is het bevorderen van vriendschap en begrip tussen jongeren uit vele landen. Dat de Russen nu de Tall Ships inzetten om politiek te bedrijven gaat nog een staartje krijgen. Overigens is Rusland ook lid van de STI.

Er zijn daarnaast ook contracten met de schepen en stichting Sail Harlingen, maar veel belangrijker is dat de zes grootste Tall Ships Russische schepen zijn. Die mogen niet gemist worden bij de Tall Ship Races. STI wil de politiek buiten hun evenementen houden. De Russische Mir was wel in Harlingen, maar dit schip zou van een andere eigenaar zijn dan de Russische staat.

EOC
BBZ