Politiek conflict laat RussischeTall Ships uitwijken naar Emden

De twee Russische tallships Sedov en Kruzenshtern hebben Harlingen links laten liggen vanwege een politiek conflict met Nederland. De schepen zijn uitgeweken naar een verlaten industriehaven bij Emden in Duitsland.

De Russische ambassade in Den Haag meldt dit in een officieel statement. De actie moet worden gezien ,,in de bredere context van de huidige Russisch-Nederlandse relatie’’ die ,,recent significant is verslechterd’’. Nederland stelde Rusland in mei formeel aansprakelijk voor het neerhalen van de MH17.

De ambassade legt de schuld voor de koerswijziging van beide tallships volledig bij de Nederlandse autoriteiten. Volgens de laatste zou er geen business as usual meer mogelijk zijn met Rusland. ,,Natuurlijk was dit geen keuze van de kant van Rusland’’, aldus zegsman Mikhail Sobolev van de ambassade. ,,Maar we kijken nog steeds uit naar een betere toekomst samen.’’

EOC
BBZ