Kruzenshtern en Sedov komen niet naar Harlingen

De grote Russische tallships Kruzenshtern en Sedov komen niet naar Harlingen. Dit is tegenover de Harlinger Courant bevestigd door een Duits bedrijf dat bemiddelt tussen passagiers en de beide schepen. De eigenaar van de schepen heeft opdracht gegeven voor de koerswijziging, meldt een woordvoerder van de bemiddelaar. Deze twee grootste zeilschepen die nog varen zijn meestal de grote publiekstrekkers bij Sail-evenementen.

Een woordvoerder van stichting Harlingen Sail was donderdagmorgen nog niet op de hoogte van de koerswijziging. Inmiddels is de internationale organisatie van de Tall Ships Races (Sail Training International) in gesprek met de eigenaren van beide Tall Ships. Zeer intensieve pogingen deze ontwikkelingen te keren, tot op het hoogste diplomatieke niveau, hebben helaas niet tot resultaat geleid”, aldus de stichting.

Angst voor schuldeisers is een mogelijke reden. In Nederland is het voor schuldeisers makkelijker om een schip aan de ketting te leggen dan in andere landen. In 2000 speelde dit ook een rol, toen kon met veel moeite voorkomen worden dat er beslag werd gelegd op een Russisch schip. Overigens komt de Russische Mir wél naar Harlingen.

Met 117 meter is de Sedov het grootste traditionele zeilschip dat nog vaart. Sinds 2017 is het schip eigendom van de Technische Universiteit van Kaliningrad. De Sedov vaart als opleidingsschip op de Noordzee en de Oostzee van de lente tot de herfst. De 114 meter lange Kruzenshtern uit 1920 is het op één na grootste Tall Ship. De Kruzenshtern is sinds 1966 eigendom van het Russische ministerie voor visserij, het wordt gebruikt als opleidingsschip.

 

 

BBZ
EOC