Artemis maakt indruk: ‘It moat wol wat lykje’

Een lege bak met wat ribben. Dat was alles wat er overbleef toen Tallship Company Franeker in 1999 begon met de sloop en wederopbouw van de Artemis. De driemaster is nu een van de schepen die vanaf zondag met 335 jongeren van Stavanger naar Harlingen varen.

De herbouw van de walvisvaarder tot charterschip was in 2001 klaar. Sindsdien voeren wel 100.000 mensen mee, schat eigenaar Jan Bruinsma uit Harlingen. ,,Gean mar nei. It is ús achttjinde seizoen, op in deitocht kinne 120 minsken mei en op meardeise tochten 32 oant 36.’’ De hoofdmoot van de opvarenden komt uit Duitsland.

Populair in Duitsland
Bruinsma schat de boekingen uit dit land op 90 procent. Dat geldt ook voor de andere schepen van het bedrijf van de broers Jan en Jelle Bruinsma: de Atlantis, de Antigua en de Elizabeth. De Artemis vaart voornamelijk in de Oostzee, maar bestrijkt het hele gebied tussen Sint Petersburg en Brest.

De Atlantis ligt het halve seizoen in de Middellandse Zee. Vaak volgeboekt voor tripjes naar Corsica, Ibiza of Sardinië. Maar zelfs als het schip vanuit Duitsland in één keer naar het gebied vertrekt en er drie weken achter elkaar alleen maar gevaren wordt, zitten de hutten vol.

Lees het zeer uitgebreide artikel op de bron: LC+

EOC
BBZ