Slecht weer dwingt tot keuzes Tall Ships Races

Toch weer wijzigingen bij de Tall Ships Races vanwege het slechte weer. Er wordt een zuidelijke wind kracht 7 verwacht. De organisatie wil het slechte weer afwachten voor ze de schepen op zee stuurt.

De sailparade uit Stavanger moet wel plaatsvinden, vindt de organisatie. Het is nog onduidelijk of de schepen dan terug kunnen naar Stavanger. Hierover bestaat onvrede bij sommige kapiteins.

Tijdens de briefing van de kapiteins zaterdagmiddag uitten kapiteins van de wat kleinere schepen hun ongenoegen over de startlijn ten zuiden van Noorwegen. Die zou 80 mijl naar het zuiden komen, om de wedstrijd in te korten. De reis ernaartoe met de harde wind van voren, is voor die schepen echter moeilijk.

Uiteindelijk ging de Parade of Sail door op zondag, en sommige schepen bleven daarna op zee, terwijl anderen terug kwamen naar Stavanger. Maandag aan het eind van de middag vond de start plaats, met een Zo wind van 5 tot 6 Beaufort.

Daarnaast zijn er twee waypoints uit de race gehaald, zodat de schepen in één keer naar de finish kunnen varen. Deze vindt plaats ten noorden van het VerkeersScheidingsStelsel (TSS)  boven Terschelling.

Er doen verschillende Nederlandse schepen mee: Wylde Swan, Gulden Leeuw, Urania, Artemis, Eendracht, Europa, Stad Amsterdam en Morgenster

Voor een liveblog over de Tall Ship Race kijk je hier in de LC

Je kan de vloot van Tall Ships volgen op Yellow Brick

Foto: Schepen liggen klaar in Stavanger, foto Arjen Mintjes

BBZ
EOC