Moin moin zeggen ze op de Halligen

“Hallig” is afgeleid van het woord “hol” wat vlak betekent.

De Halligen, meerdere kleine eilandjes liggend rondom het grotere eiland Pellworm (Duitse Wadden), hebben het volgende met elkaar gemeen: ze hebben geen dijk, lopen bij stormvloed gedeeltelijk onder water en staan op uitsterven.
Geen enkele plek op aarde is als deze.

Bewoners begroeten iedereen door heel kort achter elkaar “moin moin” te zeggen. Groningers hebben deze begroeting in de loop der jaren weten af te korten door er een binnensmonds “moi” van te maken.

Sportschool niet nodig de komende week, de Najade verlaat Husum al kruisend. Zwaard nog iets omhoog, bakstag tandje strakker piek tandje hoger………Dikke buien wisselen mooie luchten af . Tussen de belletjes van de overstag door, wordt snel van kleding gewisseld en verschijnt er telkens meer geel aan dek. Op de vloer van de roef wacht een gele regenbroek met blauwe laarzen en de sokken er nog in zwetend tot het vrouwtje hem weer komt halen. We kruisen ons suf tot het anker valt.

De Najade ligt in de verte achter een blauw witte strandstoel. Tote Tante wordt geserveerd op het terras en dapper worden enorme stukken taart weggewerkt.

Lees de column van Janet Frieling bij Zeilhelden

 

EOC
BBZ