Chartervaartondernemer na bouwkundecarrière

Na een succesvolle carrière op het gebied van normering en certificering voor ramen, deuren en hang- en sluitwerk, besloot Fedde Zandstra het roer om te gooien en charterschipper te worden. Hij kocht de tweemastklipper Avanti, maar heeft er slechts drie jaar als schipper op gevaren.

Zijn liefde voor de bruine vloot ontstond toen hij rond 1990 door een bestuurder van de SKG werd gevraagd als bemanningslid op de Nirwana, toen nog van Jelte Toxopeus, ter gelegenheid van de jaarlijkse Beurtveer- race. Dat werd een traditie en Zandstra merkte dat hij na elke zeiltocht met een gevoel van jaloezie weer in zijn auto stapte om terug te keren naar zijn dagelijks werk, hoe graag hij dat ook deed.

Na een verschil van mening binnen de SKG, koos Zandstra in 2008 voor een nieuw leven in de chartervaart. Na een tip van Jelte Toxopeus kocht hij de Avanti van Lucinda Kalisvaart en Laurens Delwel. ‘Dit schip was veruit de meest interessante, zowel qua exploitatie als presentatie.’

Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Heere Heeresma jr.

 

BBZ
EOC