Werelderfgoedcentrum Waddenzee wordt ‘wel heel hoog’

Acht natuurorganisaties beklagen zich over het plan voor het Werelderfgoedcentrum voor de Waddenzee in Lauwersoog. Ze zijn niet tegen de komst van het centrum, maar wel tegen de maximale hoogte van 30 meter die in de plannen staat.

De organisaties maken daarom bezwaar tegen het bestemmingsplan. Dat is de enige juridische mogelijkheid om iets tegen de plannen te doen. De organisaties zijn wel nog in gesprek met de initiatiefnemers.

De spuisluizen bij het Lauwersoog zijn twintig meter hoog en een blikvanger in de omgeving. Het ontwerp van het centrum, van de Deense architect Dorte Mandrup, is 28 meter hoog. Boven op het gebouw van 29 miljoen euro is een panoramadak gepland.

“We zijn hartstikke blij met dit centrum”, zegt Arjen Kok van Natuurmonumenten tegen Omrop Fryslân. “Maar 30 meter is in dit gebied wel heel hoog.”

“De kernwaarden van het Waddengebied zijn vooral stilte, ruimte en duisternis. Die zijn in dit deel van het Wad nog aanwezig en dan zou het eigenlijk niet goed zijn dat in dit gebied zo’n hoog gebouw komt.”

De Waddenzee werd in 2009 opgenomen op de Werelderfgoedlijst. In het centrum moeten vanaf 2020 exposities over de natuur en geschiedenis van het gebied te zien zijn. Er moeten jaarlijks minimaal 150.000 bezoekers komen.

Lees het gehele artikel op de bron: NOS

 

BBZ
EOC