Bescherming tegen faillissement

Sinds het van kracht worden van de Pakketreizen Richtlijn is de moeilijkste opdracht waar charterschippers voor staan, het vinden van een passende bescherming tegen faillissement. Schepen maken nu gebruik van Garantiefondsen (GGTO en SGR), derdenrekeningen (STO Garant) en verzekeringen (via HISWA lidmaatschap). Er zijn meerdere overwegingen die de keuze voor de een of de ander beïnvloeden. Kosten zijn een belangrijk aspect maar ook cash flow of gebruikersgemak.

Belangrijk is om te bedenken dat als een bescherming loopt via een boekingskantoor, dat je zeker weet dat die bescherming ook het eigen bedrijf, het schip, beschermt en niet alleen het boekingskantoor.

Donderdag komen boekingskantoren en de BBZ bijeen om te spreken over de verschillende mogelijkheden en om te onderzoeken of we tot een gezamenlijke oplossing zouden kunnen komen.