‘Mensen krijgen de Wadden te zien zoals ze die nog nooit gezien hebben’

Hoe gaat de geboorte van een zeehond? Hoe ziet de jacht van een slechtvalk eruit? Hoe vergaat het de broedende vogels op het wad? Het zijn allemaal vragen die beantwoord worden in een nieuwe film over het wad.

Na de zomer gaat de film over het Wad in première maar vol trots laat filmmaker Ruben Smit de eerste beelden van zijn nieuwe film zien. Hij is nog volop bezig met de montage maar wil alvast de mensen nieuwsgierig maken. Smit heeft de Nederlandse pers daarom uitgenodigd voor een bootreis naar ‘Het Rif’. Een zandplaat ten westen van Schiermonnikoog.

Tijdens de boottocht laat Smit de eerste beelden zien. Hij is bekend van die andere grote natuurfilm: De Nieuwe Wildernis. ‘Al voordat ik die film maakte had ik het idee om een film over het Wad te maken’, vertelt Ruben Smit. ‘Dit is het enige natuur werelderfgoed wat we hebben en er is nog nooit een film over gemaakt. Het was een waanzinnige uitdaging om deze film te maken’.

Ook is de filmmaker regelmatig in het Groningse gedeelte van het waddengebied geweest. Zo heeft hij op Rottumerplaat de slechtvalk zien broeden. ‘We hebben hier drie jaar over gedaan. In het eerste jaar bleek de camera niet goed genoeg te zijn en de lengte van het filmen niet aan te kunnen. Het jaar daarna waren we te laat’, vertelt Smit.

De natuur film: Wad, Leven op de grens van water en land? gaat op 1 oktober in première. Vanaf 4 oktober, op dierendag, is de film in de bioscopen te zien.

Lees het gehele artikel op de bron, met foto’s en trailer: RTVNoord

Foto: Ruben Smit Productions

 

BBZ
EOC