Minister ziet geen kwaad in oesterbanken Terschelling

Het rijk onderneemt geen actie tegen de oprukkende oesterbanken bij de ingang van de haven van Terschelling. De grootte ervan wordt dit voorjaar opnieuw ingemeten door Wageningen Marine Research. Eind dit jaar worden de uitkomsten bekend.

De gemeente Terschelling trok via de CDA-fractie in de Tweede Kamer aan de bel bij Natuurminister Carola Schouten. Terschelling vreest dat de haven onbereikbaar wordt. Dat is lastig voor de veerboot, maar ook voor de reddingsdiensten. De Japanse oester is een uitheemse soort die snel oprukt in de Waddenzee. Het warmere water is voor het schelpdier ideaal.

De gemeente is verantwoordelijk voor de eigen gemeentelijke haven, antwoordt Schouten. Daar ligt ook de reddingsdienst afgemeerd. Als hier problemen zijn is het aan Terschelling om de banken op te ruimen. Rijkswaterstaat gaat alleen over de vaargeul en over de ligplaats van de veerboten.

Volgens de minister zijn hier geen problemen. De oesterbanken liggen op de Plaat; dat is buiten de vaargeul en buiten de veerhaven.

Lees het gehele artikel op de bron: LC

BBZ
EOC