Internetplatform zeilklippers.nl na zeventien jaar springlevend

Gijs Van HesterenJune 8, 201823

MONNICKENDAM – Het was in januari 2001 dat een zevental schippers besloot tot het oprichten van een marketingplatform: ‘zeilklippers.nl’. Alle zeven waren zij zelfstandig actief in de zeilchartervaart. Zelfstandig? Ja, in de betekenis van ‘onafhankelijk van de boekingskantoren’, destijds nog oppermachtig. Samen staan we sterk, was hun motto. Zeventien jaar gingen voorbij. Het collectief bestaat nog steeds en groeide gestaag, naar 38 schepen. Begin maart maakte de vereniging ‘zeilklippers.nl’ de balans op en Schuttevaer was erbij.

In het begin van de 21e eeuw was het internet sterk in opkomst. ‘Booming’, in de woorden van de Jaap Klok, de huidige voorzitter. De initiatiefnemers van destijds waren Alfred Vellekoop, Bob Bel, Hans Venema, Jan van Aartrijk, Koos Oudhuis, Sacha Emmerik en de auteur van dit artikel, Gijs van Hesteren. Allemaal beschikten zij op dat moment al over een goed functionerende website. Zeilklippers.nl werd hun gezamenlijke toegangspoort naar het internet. De eisen aan de sites van de nieuwe toetreders: zelf de boekingen afhandelen, geen weblinks naar boekingskantoren, wél links naar collega-schepen en naar zeilklippers.nl.

Nog geen jaar later was het collectief al gegroeid naar achttien schepen. Een woordvoerder in 2002, geciteerd in een artikel in de Spiegel der Zeilvaart: ‘Het is geenszins de bedoeling dat zeilklippers.nl uitgroeit tot een rederijtje. We hebben allemaal zo onze redenen om zelfstandig te zijn en dat willen we ook zo houden. De site combineert het sterke van een boekingskantoor: het bieden van een centraal keuzepunt, met het sterke van zelfstandig ondernemen: je eigen koers varen.’

Lees het gehele artikel op de bron: reportersOnLine via Blendle (€ 0,69)

Foto: Voorzitter van Zeilklippers.nl Jaap Klok, Foto Gijs van Hesteren

EOC
BBZ