Holwerd aan Zee wil nu 10 miljoen euro

Holwerd aan Zee vraagt 10 miljoen euro van de provincie. Het geld is nodig om kans te maken op financiering uit de regiopot van minister Carola Schouten. Initiatiefnemer Marco Verbeek vraagt provinciale staten daar nog deze maand over te besluiten.

De projectgroep zat begin dit jaar al bij de landelijke landbouwambtenaren aan tafel. Volgens Verbeek is er draagvlak, maar het is wel belangrijk dat er bijdragen uit de regio liggen.

In 2021 begint wat hem betreft de realisatie. Het gaat in fase 1 om een doorsteek in de dijk, vlakbij de pier, en een binnendijks ‘beleefmeer’ van 35 hectare groot. In deze fase ontstaat nog geen verbinding met de Friese binnenwateren, maar wel met het waddengebied en de eilanden.

Mogelijk veerdienst in de toekomst
Sterker, de projectgroep denkt in de toekomst ook aan de mogelijkheid van een soort private of mogelijk zelfs publieke veerdienst. Studenten van de TU Delft is gevraagd een boot te ontwerpen die in een kwartier van Holwerd naar Ameland kan varen. Dat ontwerp is er inmiddels, zegt Verbeek. De boot, die op duurzaam opgewekte energie vaart, steekt 80 centimeter diep en kan vijftig passagiers vervoeren.

Lees het gehele artikel op de bron: LC plus

Afbeelding: Studenten van de TU Delft ontwierpen een boot die in een kwartier van Holwerd naar Ameland kan varen.

EOC
BBZ